Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
25.11.2011
 

Flykter fra gjeldskrise i sør til jobb i nord

 
Lenis kan hverken norsk eller noe særlig engelsk, men har likevel valgt å ta med seg sin ett år gamle datter og forlate alt det kjente i sitt hjemland i håp om en trygg fremtid i Norge.
 

Det er ikke mer enn 20 dager siden hun kom hit for første gang, sammen med sin vesle familie. Mannen jobbet som T-banefører i Spania.

- Vi ser at økonomien bare går en vei i Spania, derfor fant vi ut at det var best å dra. Vi hadde jobber hjemme, men hva med datteren vår? spør Lenis.

De har foreløpig fått seg jobber i renholdsbransjen. Hun jobber fire timer pr. uke og mannen jobber seks timer. Ved siden av studerer de norsk på egen hånd.

Tar hva som helst

- Håpet er å kunne jobbe som sykepleier når jeg har lært meg språket, men foreløpig tar jeg hva som helst, sier hun.

Den lille familien deler leilighet med et par fra Den dominikanske republikk.

- Hvorfor akkurat Norge?

- Jeg leste om det på Internett og det så veldig bra ut. Derfor dro vi hit.

Onsdag denne uken møtte Aftenposten henne på Servicesenteret for utenlandske arbeidstagere i Oslo for å skaffe seg personnummer slik at hun kan melde seg opp til norskkurs.

Dramatisk økning

Tall fra Skatteetaten viser at det fra i fjor til i år har vært en dramatisk økning i antall søreuropeere som søker lykken i Norge.

Fra Hellas har antall arbeidsinnvandrere som søker om skattekort økt med 82 prosent, fra Spania har det økt med 33 prosent og fra Italia har det økt med seks prosent.

Nav har også merket stor pågang som følge av gjeldskrisen i Europa.

- Mange grekere og spanjoler tar kontakt for å få vite hvilke muligheter de har i Norge. Slik har det ikke vært før, sier Almedina Jahre, Nav Eures manager i Norge.

Nav har både kontakt med søreuropeere som fortsatt er i hjemlandet og som tenker på å flytte, og personer som allerede har kommet til Norge og som søker jobb.

- Mange av dem som kommer til Norge har høy utdannelse fra hjemlandet, og det er mange ungdommer. Arbeidsledigheten blant de unge er spesielt høy, sier hun.

Veldig mange har gode kvalifikasjoner, men de fleste mangler språkkunnskapene og kan derfor ha vansker med å finne en relevant jobb.

- Vi er veldig opptatt av å gi dem et realistisk bilde av deres jobbsjanser i Norge. De fleste jobber krever at man snakker godt norsk, eller i det minste godt engelsk, sier Jahre.

Får ufaglærte jobber

Leder for Servicesenter for utenlandske arbeidstagere i Oslo, Lene Hagen, merker også økt pågang fra søreuropeere.

- Siden i sommer har det vært spesielt mange fra Spania, Portugal, Hellas og Italia. Men også mange marokkanere og søramerikanere som har jobbet i Spania og som flytter på grunn av krisen. De fleste som kommer skaffer seg jobber innen renhold og servicebransjen, sier hun.

Senteret hjelper arbeidsinnvandrerne som har fått jobb til å skaffe seg skattekort, personnummer og oppholdstillatelse.

Gode penger

Italieneren Matteo Stornaivolo (21) har avbrutt statsvitenskapsstudiet i Napoli og jobber nå som servitør ved pizzarestauranten Villa Paradiso og som modell i Norge.

- Jeg tjener mer her nå enn hva jeg ville gjort med en fullført mastergrad i Italia. Og akkurat nå er det veldig vanskelig å få jobb, sier han.

Stornaivolo legger ikke skjul på at han kom til akkurat Norge fordi det er et av de rikeste landene i verden.

Rocio Muñoz (29) er ikke like heldig. Hun har forlatt sønnen på syv i Spania for å søke lykken i Norge. Dersom hun får jobb her så vil hun flytte hit permanent med sønnen.

- Jeg har hatt noen småjobber, men er fortsatt arbeidssøkende. Jeg håper jeg finner noe, hva som helst. I Spania er det ingen fremtid, sier hun.

Kilde: aftenposten.no

 


FOTO: SIGNE DONS