Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
08.11.2011
 
Millionvekst for asylmottak
 
Inntektene vokser. Men suksess måles i mer enn kroner og øre, for daglig leder Ulf-Eirik Johansen.
 
SVOLVÆR (Nordlys): Han er leder for det privateide asylmottaket i Svolvær.

Bak fasaden på det tidligere Marina hotell, bor det akkurat nå 172 asylsøkere. Rommene som engang ga husly til feriegjester og forretningsreisende, er nå midlertidig hjem for folk på flukt fra Irak, Somalia, Etiopia, Afghanistan. Mennesker i en vanskelig og spesiell situasjon.

- Nysgjerrigheten på mennesker er den indre drivkraften for meg i denne jobben. Vi prøver å skape relasjoner til beboerne. Forstå deres behov. Legge til rette for mennesker som er i en spesiell livssituasjon. Skal man bare tenke på det rent forretningsmessige i driften, blir det tungt, sier Ulf-Eirik Johansen.

Les mer: Vokst ut av sitt gode skinn

Mottaket eies av selskapet Mottaksdrift AS. De opererer på kontrakt med UDI/staten.

- Det å skape relasjoner med beboerne må være noe ekte, og noe du liker, mener Johansen.

Samtidig er asylmottaket en vekstbedrift, ifølge regnskapene. Omsetningen er mer enn fordoblet siste tre år; fra 8, 5 millioner kroner i 2008 til 22, 7 millioner i fjor. De tjener også bra med penger. I fjor var overskuddet drøyt 2, 5 millioner kroner.

- Dette er en virksomhet med store svingninger, og betydelig økonomisk risiko. Vi har korte kontrakter ned i tre måneders varighet. Men vi sitter i dag med en svært godt trimmet organisasjon og gode lokaler, forteller Per Bendiksen, hovedeier i selskapet Mottaksdrift.

Les mer: Selger på godt rykte

Måtte ta et valg

I 2008 var virksomheten ved et veiskille. UDIs årlige tilsyn på mottaket endte dårlig.

- Vi fikk en god del påpakninger, grunnet dårlig bemanning og nedslitte lokaler. Bakgrunnen var at kontrakten vi hadde ga et for svakt økonomisk grunnlag for virksomheten.

- Vi måtte ta et valg. Skulle vi fortsette på samme måte med dårlig økonomi, og måtte skjemmes over driften? Eller gjøre noe med det? Vi valgte det siste. Vi sa opp den daværende kontrakt med UDI, satset på nytt anbud i en ny kontraktsrunde og vant den.

- Den nye kontrakten var mye bedre. Vi kunne iverksette tiltak for å bedre både bemanning og lokalene. De siste årene har vi hatt gode tilsyn, forteller Per Bendiksen.

Les mer: Tenker nytt – og stort

Verdier

Asylmottaket i Svolvær har 150 faste plasser, pluss 30 såkalte ekstraplasser. Staben består av drøyt fem stillinger. Driften reguleres av et reglement fra UDI.

I kontrakten med UDI får mottaket 42-45 kroner pr. døgn pr. beboer. I tillegg betaler staten husleie.

- Vår primæroppgave er å gi beboerne husrom. Maten besørger de selv. Vi utbetaler lommepenger på vegne av UDI. Legger til rette for aktiviteter. Gir informasjon. Hjelper dem med å bosette seg ute i kommunene hvis de får opphold, forteller daglig leder Ulf-Eirik Johansen.

Mottaket samarbeider også med sosial- og helseetaten, barnevernet, politiet.

- Beboere som har problemer, har behov for spesiell oppfølging, forteller han.

Han viser oss en innrammet plansje. Der står asylmottakets visjon og verdier. En av de viktigste handler om respekt:

«Vi skal utvise respekt for våre beboere, både i rollen som tilrettelegger og medmennesker»

Kilde: nordlys.no