Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
23.11.2011
 
Truet afghansk journalist fikk likevel opphold i Norge
 
Etter nesten fire års kamp har den afghanske journalisten Yahya Najafizada endelig fått innvilget opphold i Norge. UDI ville sende ham tilbake til Kabul, men Utlendingsnemnda har nå omgjort vedtaket.
 

Journalisten Yahya Najafizada ble satt på en svarteliste over personer som skulle drepes i hjembyen Mazar-e Sharif i Afghanistan. Han skulle straffes for å ha skrevet artikler for ISAF, de internasjonale styrkene i Afghanistan og for å være venn med Sayed Pervez Kambakhsh, journalisten som ble dømt til døden for å ha lastet ned en artikkel om kvinners rettigheter fra nettet.

Han var overbevist om at det ikke ville være trygt for ham noen steder i Afghanistan, men Utlendingsdirektoratet (UDI) mente det ville gå greit å sende ham tilbake til Kabul, en såkalt internretur.

Nå har klageinstansen Utlendingsnemnda slått fast at UDI tok feil.

- Utlendingsnemnda slår fast at det ikke vil være trygt for ham noen steder i Afghanistan, sier Najafizadas advokat, Jørgen Løvdal. - De legger vekt på artiklene som er blitt skrevet om ham i Norge og i utlandet, artiklene han skrev for ISAF og vennskapet med Kambakhsh.

UDI-kritikk

Advokaten mener avgjørelsen er så klar at UDI burde ha kommet til samme konklusjon som Utlendingsnemnda.

Najafizada selv sier til Aftenposten at han ble veldig glad da han fikk beskjed om at han endelig hadde klart å overbevise norske myndigheter om at han ikke kunne sendes tilbake til Afghanistan, og sender en takk til sine støttespillere, deriblant Norske PEN. Han sier han vurderte å flykte til Sverige og Danmark, siden det var 100 prosent umulig for ham å vende tilbake til Afghanistan.

Elsker Norge

- Hva sier du nå til at du likevel kan bli i Norge?

- Jeg er kjempefornøyd med at det ble Norge. Jeg elsker dette landet, sier han.

Han snakker allerede god norsk, men nå vil han lære seg norsk på et høyt nivå, studere og jobbe.

- Jeg kan tenke meg å studere jus, som jeg også studerte i Afghanistan. Jeg vil samtidig prøve å få jobbe som journalist samtidig, sier han.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

Kilde: aftenposten.no