Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
17.10.2007
 

Innvandringsråd et negativt navn

 
Inkluderingsråd passer mye bedre enn innvandringsråd, mener Askim-politiker Ayaan Mohamed Ibrahim(Ap).
 

Hver syvende innbygger i Askim er av utenlandsk opprinnelse, og kommunen er landets femte største innvandrerkommune. Det har politikerne tatt konsekvensen av, og kommunens aller første innvandringsråd er nå i ferd med å se dagens lys. I siste bystyre ble to politikere valgt inn som medlemmer av det nye rådet, og det var i dette møtet navnedebatten oppsto.

Negativt ladet

– Innvandring er et betent ord, og heller ikke dekkende for jobben det dette rådet skal gjøre. La oss kalle det inkluderingsråd, foreslo Aps Jan Terje Kristiansen under møtet.

– Kall en spade for en spade, hevdet Venstres Gunn Melnæs.

Nå kaster også Ap-politiker Ayaan Mohamed Ibrahim seg inn i debatten. Hun er en av dem som dette rådet er ment for. Ibrahim er fra Somalia, men har bodd mange år i Norge. Hun mener at navnet bør skiftes med en gang, da det både er intetsigende og negativt ladet.

– Hva er en innvandrer? Ordet har ingen konkret betydning. Jeg føler meg ikke som en innvandrer. Jeg er norsk statsborger, og føler ikke at et innvandringsråd er noe som angår meg. Mange bruker dessuten ordet innvandrer på en negativ måte. Navnet gir derfor et negativt bilde av rådet, før de engang har begynt sitt arbeid, sier Ibrahim. Hun mener rådet burde døpes om til et inkluderingsråd.

– Viktig sak

Marit Fredheim (H) skal sammen med Gøran Brattstrøm (V) sitte i det nyopprettede rådet. Hun kan forteller at de allerede nå er enige om å ta opp navnespørsmålet i rådets første møte.

– Vi skal ikke ha et navn som støter noen. Jeg føler vel egentlig ikke at ordet innvandrer burde støte noen, men hvis så er tilfelle, tar vi en diskusjon på det, sier hun.

Gunn Melnæs er heller ikke motstander av navneskifte.

– Mitt poeng var at man ikke måtte gi dette rådet et intetsigende navn, for dette er en viktig sak som må bli satt på dagsorden. Inkluderingsråd blir for lite spesifikt, for hvem er det som skal inkluderes? Inkludering - og integreringsråd er bedre, sier hun.

Gå til kilden: smaalenene.no

 


Foto Hanne Tøfte Hva er egentlig en innvandrer, spør Ap-politiker Ayaan M. Ibrahim.