Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
16.10.2007
 

Får kritikk for integreringspolitikk

 
Brussel (ANB-NTB): Norge er blant Europas ti beste land når det gjelder integrasjon av innvandrere, viser en ny indeks. Men nivået er dårlig og bare Sverige får godkjent i undersøkelsen.
 

Norge havner på en anstendig åttendeplass blant de 28 undersøkte landene, som også inkluderer det ikke-europeiske landet Canada, men får bare en score på 64 på indeksen hvor 100 er best.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) velger likevel å fokusere på at Norge hevder seg i feltet.

– Det pågår hele tiden en debatt om hvorvidt integreringen er vellykket eller ikke i Norge. Undersøkelsen viser at Norge lykkes jevnt over, og det er hyggelig at vi får det bekreftet, Hanssen i en kommentar til indeksen.

Sverige suveren

Sverige oppnår til sammenligning 88 poeng og er det eneste landet som ifølge undersøkelsen kan sies å ha en politikk og et lovverk som er integrasjonsfremmende.

Norges lovverk får attesten «delvis integrasjonsfremmende» i undersøkelsen som ble lagt fram i Brussel mandag ettermiddag.

Migrant Integration Policy Index er koordinert av organisasjonen British Council og medfinansiert av EU-kommisjonen.

Undersøkelsen tar for seg lovverk og politikk på seks områder: Tilgang til arbeidsmarkedet, familiegjenforening, langtidsopphold, politisk deltakelse, adgang til statsborgerskap og antidiskriminering.

Kritikk for språkkrav

Mens Sverige topper alle kategoriene, kommer Norge nest best ut når det gjelder politisk deltakelse. Også når det gjelder langtidsopphold gjør Norge det bra.

– Det er særlig gledelig at vi er på topp når det gjelder innvandrernes deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. Rapporten viser også at det nytter å ha et kontinuerlig fokus på tiltak som fremmer integrering. Vi har derfor for 2008 gått inn for en videreføring og styrking av Handlingsplan for integrering og inkludering, sier Hanssen.

Men innen antidiskriminering og statsborgerskap havner Norge nede på henholdsvis 16. og 17. plass blant landene.

– Lovverket for antidiskriminering scorer bare litt over halvveis til «best practice», mens tilgang til statsborgerskap er Norges klare svakhetspunkt, heter det i undersøkelsen.

De nye reglene med krav om 300 timers språkundervisning for utlendinger hvis de ikke kan dokumentere gode norskkunnskaper, trekkes blant annet fram som en forverring av tilgangen til norsk statsborgerskap.

Danmark langt bak

Også Finland gjør det bedre enn Norge på indeksen med en femteplass, mens Danmark gjør med en 21. plass det klart dårligst av de nordiske landene som er med i undersøkelsen.

– Vi er nødt til å gjennomgå hele vår integreringsinnsats – både politikk og lovgiving. Når vi er nummer 21 av 28, har vi noe å jobbe med og noe å tenke over, sier teamleder Mandana Zarrehparvar ved Institut for Menneskerettigheder, som har stått for den danske delen av undersøkelsen, til Politiken.

(ANB-NTB)

Integrasjon av innvandrere i EU

Best på integrasjon

*Sverige

*Portugal

*Belgia

*Nederland

*Finland

Dårligst på integrasjon

*Latvia

*Kypros

*Østerrike

*Hellas

*Slovakia

(Kilde: Migrant Integration Policy Index/TT) (©NTB)

 


Foto Trond Husø, ANB Norge får kritikk for sin integreringspolitikk.