Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
15.10.2007
 

Sverige best på integrering av innvandrere

 
Sverige er best i Europa til å integrere innvandrerne i samfunnet. Det viser en ny EU-sponset studie som for øvrig kokluderer med at Latvia er verst, skriver BBC News.
 
Undersøkelsen, The Migration Integration Policy Index (MIPEX), omfatter alle EU-landene samt et knippe andre, deriblant Norge.

Gjør generelt for lite
Sett under ett gjør de undersøkte landene bare halvparten så mye som de kan for å integrere innvandrerne, ifølge undersøkelsen, som tar for seg 140 nøkkelfaktorer som påvirker immigrantenes liv, blant annet rettigheter på arbeidsplassen, mulighetene for permanent botillatelse, muligheter for familiegjenforening og lovverk mot rasisme og fordommer.

De fem landene med størst innvandrerbefolkning – Storbritannia, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike – havner alle rett over midten av lista. Det samme gjør Norge. Blant de nest beste landene er Nederland, Belgia og Finland.

– Gjennomsiktig system
Men bare Sverige er funnet verdig til å bli klassifisert som et land som utelukkende fremmer integrasjon. Andre land hadde riktignok integrasjonsfremmende politikk, men falt igjennom på minst ett hovedpunkt. Sverige fikk jevnt over god score, blant annet har landet det forskerne kaller et rettferdig, enkelt og gjennomsiktig system.

Versting Latvia begrenser gjestearbeideres rettigheter og gir innvandrere liten innflytelse på det politiske plan. Verdt å merke seg er at Danmark er blant landene som scorer lavest når det gjelder familiegjenforening, sammen med Irland.

The Migration Integration Policy Index produseres av en gruppe europeiske organisasjoner og har hovedsete i Brussel. Undersøkelsen blir offentliggjort på tirsdag.
Se oversikten her.

Gå til kilden: dagbladet.no