Søk: 

   
 
Logg inn      
   
   Medlemsområde
   Brukernavn :
  
   passord :
  
  
  
  Glemt passord...?
  Bli Medlem
 
Norske Aviser
 
Daglig verktøy
 
Kultur link
 
Nyhet
    Tips en venn   |     Skriv ut
 
15.10.2007
 

Frykter tiden blir for knapp

 
STEINKJER: Hvis ikke Mona Dashti (23) og Amir Rahmani (26) fra Iran klarer å dokumenter inntekt på 183.000 må de ut av landet.
 
Det haster for Mona Dashti (23) og Amir Rahmani (26) fra Iran og deres lille datter Dina som er født i Norge. Innen seks uker må ekteparet dokumentere en felles inntekt på 183.000 kroner – ellers er det fare for at Amir blir sendt ut av landet.

For UDI er det et ufravikelig krav i forbindelse med familiegjenforening at det skal dokumenteres en felles inntekt på nevnte beløp.

Mona Dashti kom til Norge som kvoteflyktninger i 2003 sammen med far, mor og to søstre. De tilhører det religiøse trossamfunnet Bahai, og vinket av den grunn sitt fedreland farvel. Etter 10 måneder i Tyrkia kom de direkte til Steinkjer. Her fikk både Mona og faren jobb i et rengjøringsfirma.

Uro og problemer ved universitetet der Amir studerte, gjorde at han ville bort og kom til Norge som asylsøker. Her fikk han opphold ved asylmottaket i Melbu.
Under et besøk hos venner i Steinkjer kom Amir i kontakt med Mona. Det endte med bryllup 25. september i 2005. 28. september i 2006 ble Dina født.
Umiddelbart etter bryllupet ble det søkt om familiegjenforening. Kriteriene var ikke oppfylt, og det kom avslag fra UDI.

Hovedbegrunnelsen fra UDI er at inntektsgrensen ikke er oppfylt. Ifølge Mona og Amir er det også påstått at det ikke er innlevert ordinær dokumentasjon/legitimasjon – noe ekteparet hevder at politiet har fått.
Hentet av politiet

I desember 2006 blir Amir hentet av politiet og fraktet til Oslo med tanke på utsendelse til Iran. Saken om familiegjenforening ble anket, og under ankebehandlingen har paret bodd på Byafossen i Steinkjer.

Mona har gjenopptatt jobben i rengjøringsbyrået – først som praktikant, men har senere fått 30 prosent fast stilling.
– Jeg jobber alt jeg makter for å oppfylle UDIs krav, sier Mona, og viser til at hun i løpet av august maktet å få inn 22.000 kroner.

– Det holder bare ikke vis-à-vis UDIs krav, sier Mona og Amir oppgitt.
Amir er på jobbjakt, og har fått ettersendt dokumentasjon fra universitetet i Iran. Han har mekanisk utdannelse. Det er tatt kontakt med rådgiver Lars Fr. Mørch i Stas AS – tidligere Steinkjer ASVO som blant annet bistår Nav.

– Jeg ser flere muligheter, men det haster med å få oversatt universitetspapirene, sier Mørch.
Felles inntekt

Utfordringen for ekteparet er å få dokumentert en felles inntekt som overstiger UDIs krav, poengterer advokat Anita Ravlo Sand, som bistår Mona i familiegjenforeningssaken.

– Her har man nå ingen tid å miste, påpeker advokat Ravlo Sand. Selv om UDI ikke utsteder forhåndsgarantier, påpeker advokaten at det i familiegjenforeningssaker legges avgjørende vekt på jobb og inntekt.

Gå til kilden:
t-a.no